Kleine Woonkamer

Hoe richt ik mijn kleine huis in?

Wanneer het land steeds voller wordt, worden de woonoppervlaktes, met name in de Randstad, steeds kleiner. Een klein huis inrichten kan best een opgave zijn, maar het is niet onmogelijk. Je moet optimaal gebruikmaken van de ruimte die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld rekening houden met kleur en je zal bepaalde prioriteiten moeten stellen. Benieuwd naar handige tips om een kleine woonkamer in te richten? Lees dan snel verder.

Gebruik lichte kleuren

Het is van belang om goed gebruik te maken van optische effecten in een kleine woonkamer. Maak dus vooral gebruik van lichte kleuren in het interieur, zoals wit, grijs, beige en lichtgroen. Probeer de basis van het interieur licht te houden, dus kies voor een lichte kleur op de muren en een witte bank. Je kunt het vervolgens aankleden met donkere accessoires, zoals kussens, om warmte te creëren. Wat betreft gordijnen kun je kiezen voor rolgordijnen. Normale gordijnen nemen al snel veel ruimte in, doordat ze op de grond hangen. Transparante rolgordijnen zijn ideaal voor een kleine woonkamer, omdat ze voldoende daglicht binnenlaten, waardoor jouw kamer optisch groter lijkt.

Prioriteiten stellen

Vervolgens moet je nagaan wat jij belangrijk vindt in huis. Wil je graag een grote, comfortabele loungebank of hecht je meer waarde aan een gezellige eettafel. Heeft de bank prioriteit, kies dan voor een kleine eettafel. Heeft de tafel prioriteit, bewaar dan minder ruimte voor de bank of kies slechts voor een lekkere loungestoel.

Denk ruim

In een klein huis is uiteindelijk meer ruimte dan je denkt. De basiselementen, zoals een kast, tafel en bank moeten natuurlijk een plekje krijgen, maar daarna kun je de hoogte in werken. Hang een mooie, houten plank aan de muur en plaats hier planten, fotolijstjes en kaarsjes op. De televisie kun je ook ophangen, waardoor je de ruimte van een extra kast bespaart.

Zelfs in een klein huis zijn er dus ontelbaar veel mogelijkheden om er een gezellig en sfeervol onderkomen van te maken dat van alle gemakken is voorzien. Je moet gewoon een beetje creatief zijn met inrichten.