Tuintrends 2020

Hoe ziet de ideale tuin eruit in 2020?

Net als binnenshuis staat ook in de tuin duurzaamheid en het hergebruiken van materialen voorop. Biodiversiteit is ook een belangrijke factor in 2020. Er komt meer ruimte vrij voor vlinders, vogels en insecten. Daarnaast moet de tuin ‘watervriendelijk’ zijn. Regenwater moet makkelijk weg kunnen lopen.

Een rustige tuin

Om te beginnen moet een tuin in 2020 rust uitstralen. Denk hierbij aan een houten vlonder, organische vormen en een vijver. Via de vijver en openingen in de vlonder kan regenwater makkelijk weglopen. Veel groen in de tuin zorgt voor eenheid. Hangplanten zijn uitermate geschikt voor tuinen met een pergola. Maak verder gebruik van witte en transparante materialen.

Een mix van culturen

In 2020 staan er diverse soorten planten in de tuin. Veel groen in contrast met felle kleuren van bloemen en planten. Grote borders zijn als een opvangbak voor water, zodat opnieuw het regenwater goed kan wegvloeien. Daarnaast voelen insecten en vlinders zich thuis tussen alle gekleurde planten en bloemen.

Streetart

Heb je wel eens nagedacht over graffiti in de tuin? De volgende trend is opvallend te noemen in 2020. De zogenoemde ‘straattrend’ wordt gekenmerkt door schuttingen met graffiti, potten van gerecycled materiaal en industriële meubels. Slechts een beperkt deel van de tuin is verhard, waardoor regenwater makkelijk de bodem in kan zakken. Gekleurde bloemen met veel nectar in de potten zorgen ervoor dat vlinders en bijen op de planten afkomen.